Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bakhuis Vollenbak opent aan molen in Gierle

De afgelopen maanden zagen inwoners van Gierle veel beweging rond de molen ‘In Stormen Sterk’. Vrijwilligers bouwden er een authentieke bakoven. Inmiddels is er een unit over de oven geplaatst en zijn de vrijwilligers druk bezig met proefbakken.

Op zondag 4 augustus, tijdens de jaarlijkse Molenfeesten, kun je Bakhuis Vollenbak zelf komen ontdekken.  Schepen voor toerisme Luc De Backer : “De komst van Bakhuis Vollenbak is een fantastisch resultaat van de inzet van onze vrijwilligers. Ik wil hen allemaal hartelijk bedanken, want zonder hen was dit niet mogelijk geweest. Bij de start van het project deden we een oproep voor vrijwilligers die wilden helpen met de bouw van de oven, en voor mensen die daarna als vrijwilliger wilden bakken en workshops organiseren. Onze oproep had veel succes en samen met de molenaars zijn de vrijwilligers aan de slag gegaan. Zo heeft het molendomein er een prachtige toeristische troef bij. Vanaf nu kan jong en oud bij de molen het verhaal ‘Van Akker tot Bakker’ volgen, waarbij de hele cyclus van graan tot brood wordt getoond. Dit maakt de molen een nog aantrekkelijkere bestemming voor zowel inwoners als toeristen. Bovendien zijn er in het bakhuis nu ook toiletten beschikbaar, wat de bezoekers van de molen van extra comfort voorziet.”

Luc Van de Weerd (voorzitter VZW Toerisme): “Elk jaar zal er aan een graanveld in Gierle een infobord te vinden zijn om van daaruit naar de molen te wandelen. Dit jaar staat het infobord aan de Doolstraat. Aan de molen staan er nog verschillende infoborden en kunnen bezoekers zien hoe graan verwerkt wordt tot bijvoorbeeld brood. Tijdens workshops kan je in het bakhuis ook meehelpen om het meel te verwerken tot brood of andere lekkernijen. We zijn enorm trots om na al het harde werk Bakhuis Vollenbak officieel te kunnen openen. Onze vrijwillige bakkers zijn druk bezig met proefbakken om de oven goed te leren kennen. Na de officiële opening zal het bakhuis samen met de molen elke laatste zondag van de maand open zijn. Regelmatig zullen we ook workshops organiseren. De openingsuren van het bakhuis en alle activiteiten vind je via www.instormensterk.be.”

“Dit initiatief kreeg een financiële ondersteuning van 100.000 euro van LEADER Provincie Antwerpen, een subsidieprogramma dat specifiek bedoeld is om ons platteland te versterken. Zowel op landschappelijk, toeristisch-recreatief, sociaal en educatief vlak is hier knap werk geleverd. Dit is zeker een extra troef voor de Kempen.”

“De uitbreiding met een bakhuis en een authentieke oven is meer dan alleen een structurele toevoeging. Het is een eerbetoon aan onze voorouders en hun ambachtelijke vaardigheden. Het brengt ons dichter bij de oorsprong van ons dagelijks brood. Iets waarbij we niet vaak genoeg stilstaan.”

Tijdens de Molenfeesten op zondag 4 augustus is iedereen tussen 11 en 15 uur welkom om Bakhuis Vollenbak te ontdekken. Hopelijk kan je dan al iets lekkers smullen uit de oven!

Het project Van Akker tot Bakker is een initiatief van gemeente Lille, Stichting Kempens Landschap en de molenaars van In Stormen Sterk. Het project wordt financieel ondersteund door Leader Kempen Zuid, een landbouw- en plattelandsfonds met middelen vanuit Vlaanderen, Europa en de provincie Antwerpen.

Deel dit artikel